Uudised Info Liikmed Galerii Kasulikku lugemist Viited

Kuidas pilte vähendada? Vabavara FastStone image viewer
12.02.2007 00:08

Minu arvates on kõige lihtsam ja, nagu nad ise seda reklaamivad, kõige intuitiivsem piltide vaatamise, võrdlemise ja pisikeste hooldustööde tegemise programm FastStone Image Viewer

Nagu pildilt näha, asub proge vasakus servas kataloogipuu, mille all näidatakse valitud pildi pisut suuremat vaadet. Keskse osa võtab enda alla pisipildid valitud kataloogist, topeltklõpsuga pildil avaneb uus täisekraanis aken. Mis mulle eriti meeldib, on see, et liigutades hiirt suure pildi paremasse serva, hüppab välja pisike aken EXIF infoga, ehk ma saan ainult hiirt natuke liigutades teada, kus, millega, kuidas jne ma selle pildi tegin. Näiteks Windowsi enda tööriistaga võtab selle info kättesaamine vist 4-5 hiireklõpsu ja hulga aega.

Niisiis, aga piltide vähendamisest

Olles programmi avanud, ava vähendamist sooviv piltide kaust või kaust, kus see üks pilt asub. Mine Tools-> Batch Convert/Rename, kui tahad tervet kausta vähendada. Või siis Tools-> Convert selected images, kui on soov ainult üks pilti vähendada. Viimasel juhul on see üks valitud pilt juba töötlemist ootavate piltide järjekorda lükatud, esimesel juhul tuleb see töö ise ära teha add nuppudega.
Vali kaust, kuhu töödeldud pilt pärast lükatakse ning kliki Advanced options, mille alt esimene valik ongi resize. Pane paika parameetrid ehk kuidas, kui palju jne sa soovid pilti vähendada. Kas kindel suurus, pildi suurus pikema külje järgi, vähenda protsentides jne.
Aken ise näeb välja selline:
Edasi vajuta OK ja START, ja dadaa, hetke või paari pärast ongi pilt väiksem nii suuruse kui mahu poolest.

FastStone image viewer võimaldab teha ka muid pisemaid korrektsioone, nagu näiteks levelitega mängimine, punasilmsuse eemaldamine, kroppimine, piltide keeramine jne. Kõige selle seletamine võtaks aga üksjagu ruumi ja aega, seetõttu ülejäänu jätan fotohuvilisele endale katsetada ja proovida. Nagu enne mainisin, on see abivahend äärmiselt lihtne ja kasutamine muutub mõne aja pärast juba väga intuitiivseks ning loomupäraseks.

Loodetavasti on antud artiklist abi. Tekkinud küsimustele vastan meeleldi priiit@gmail.com.
Head lõikamist !


Tekst: Priit Tiganik

Tagasi
webmaster