Uudised Info Liikmed Galerii Kasulikku lugemist Viited

Kuidas pildistada?
24.01.2007 16:57

Pildista alati kaamera maksimaalse pildisuuruse ja –kvaliteediga. Alati saab pilti väiksemaks lõigata ehk kroppida või resolutsiooni vähendada, aga piltide suurendamine nagu bondifilmides pole kahjuks võimalik.

Tavaliselt on digikompaktkaameratel lisaks optilisele suumile ka digisuum. Ära kasuta seda! Vastav pilditöötlustarkvara arvutis teeb selle töö vajadusel palju paremini ja puhtamalt. Kui optilisest suumist ei piisa, astu võimalusel lihtsalt lähemale.

Digikompaktkaameratel on sisseehitatud välk, katsu seda kasutada nii vähe kui võimalik. See pole eriti võimas(kaugemad objektid jäävad alasärisse), see muudab pildi lamedaks, värvid ja loomulikkus kaovad. Suvaliste läbupiltide klõpsimiseks see käib kah, kuid kunsti sellega ei tee. Väga hea abimees viletsates valgusoludes on statiiv, selle puudumisel aitab tihti ka lihtsalt kaamera toetamine mõnele kindlamale esemele nagu tool, laud, sein vms. /2/

Soovitused kompositsiooni parandamiseks

Ole pildi komponeerimisel eriti hoolikas, andmaks edasi oma sõnum. Hoolikas kompositsioonivalik, süvenemine sellesse, huvitav objekt ning hea valgus on võtmeelementideks hea pildi tegemisel. Ei ole olemas „õiget” viisi pildistada, kuid on teatavad reeglid, mille meelespidamine annab meile mõningase eelise vältimaks vigu.

Küsi endalt: MIS ON SÕNUM, MILLE TAHAN OMA PILDIGA EDASTADA?

Pildi idee
Leia mõte, mida soovid edastada, enne kui vajutad nupule. Olles otsustanud, mis on ala, mida soovid pildistada on käes hetk, mil pead vaatama, kuidas objekti rõhutada ning edastada oma mõte. Tihti tasub uurida reklaampilte, just seal on tihti näha, kuidas rõhutada objekti, andmaks edasi kõige selgemini oma sõnum.

Lihtsusta
Vaata hoolikalt, et pildile jääksid vaid objektid, mida soovid vaatajale näidata. Virvarr taustal lihtsalt hägustab su sõnumit. Kui sa ei leia nurka või raamistikku objekti isoleerimiseks, kasuta fookussügavust (objekti rõhutamine läbi fookusest väljas oleva tausta).

Kontrast
Heledal objektil on rohkem mõju, kui see asetada tumedale taustale. Kontrastsed värvid võivad lisada pildile elegantsi, kuid võivad ka muutuda häirivaks, kui nende kasutamisel on oldud hooletu.

Tasakaal
Tavaliselt peetakse asümmeetrilist ja mitteformaalset tasakaalu paremaks kui formaalset, sümmeetrilist ülesehitust. Viies põhiobjekti väljapoole pildi keskpunkti ning selle tasakaalustamine teiste objektidega pildil on efektiivsem, kui objekti asetamine pildi keskele.

Vaatenurk
Tihti on võimalik pilti muuta dramaatiliselt liigutades kaamerat kõrvale, üles või alla. Viska põrandale/murule/asfaldile/lumele pikali, saad pildi rohujuuretasandilt, seisa mõne tooli või laua peale, lisad ülevaatlikkust ja omapära.

Liikumissuund
Valides objekti, mis on liikumisvõimeline (inimene, loom või auto) on soovitatav jätta ruumi selle ette, mitte taha. Sel juhul näib nagu objekt liiguks pildi sisse, mitte pildist välja.

Diagonaalid
Lineaarsed elemendid nagu teed, joad ja tarad asetatuna pildile diagonaalselt on enamasti huvitavamad, kui samad objektid asetatuna horisontaalselt.

Kolmandiku reegel
Graafilises disainis ning fotograafias kasutatav kolmandikureegel on teooria mis baseerub inimese silmade liikumisel vaadates pilti. Tavaliselt läheb inimese pilk esimesse kolmandikku pildi ülaosas. Jagades pildi mõtteliselt kolmeks (nii horisontaalselt, kui vertikaalselt) saavutad sa asümmeetrilise tasakaalu mis baseerub eelmainitud reeglil.

Heaks näiteks kolmandike reegli kasutusaladest on maastikupilt. Kui tähelepanu objektiks on maa või vesi horisondini, tasub taevast jätta üks kolmandik pildist ning maad või vett kaks kolmandikku. Kui aga tähelepanu on koondatud taevale, siis taevast kaks kolmandikku ning maad üks kolmandikku pildist. /1/

Pea meeles, et eeltoodu on vaid suunavaks abimaterjaliks, mitte raudseiks reegleiks. Eeltoodu annab algajale võimaluse kiirelt häid tulemusi saada, samas proffessionaalile võimaluse leida omapäraseid viise nende murdmiseks. Tuleb meeles pidada, et ei ole olemas hea pildi reeglit.

Ole loominguline ja mõtle, mida sa pildistad!

Jõudsat klõpsutamist,
Priit Tiganik


Kasutatud materjal:
Erik Riikoja, Kompositsioon, www.paev.ee
Digifoto: klõpsi, toimeta, halda; H. Hiir,
http://www.postimees.ee/110705/lisad/arter/artiklid/170794.php (24.01.2007)

Lisamaterjali ja spetsiifilisemaid teadmisi võid ammutada veel:
Fotokala wikist fotokala.ee
Fotoluksi nõuandlast fotoluks.ee


Tagasi
webmaster