Uudised Info Liikmed Galerii Kasulikku lugemist Viited

6 minutiga 202,4 m kõrgusele!
15.05.2004 23:22

Sõites mööda Peterburi maanteed Tallinna poole võime näha kahte torni. Üks neist on meile kõigile tuntud teletorn ja teine puna-valge triibuline Iru elektrijaama korsten.

Idee seal korstna otsas ära käia tekkis umbes kuu aja eest kui sellest võimalusest ühes seltskonnas juttu tuli. Kuna tegemist on strateegilise objektiga, siis tuli ettevõtmine kooskõlastada Iru elektrijaama juhatusega.

Nõusolek saadi 13.maiks ja keskpäeval koguneski 22 fotohuvilist tudengit elektrijaama ette. Sissejuhatuseks peeti meile väike loeng elektrijaama tööpõhimõtetest ja ajaloost.

Lühidalt ka sellest: Eesti Energia ASi Iru Elektrijaam on soojus- ja elektrienergia koostootmis- e. kombijaam. Esmakordselt alustas jaam energiatootmist 1978 a. sügisel. Kogu Tallinna küttesüsteemist kaetakse kaugküttega 77%. Iru Elektrijaam ehitati uue Tallinna linnaosa Lasnamäe ja Tallinna naaberlinna Maardu vajaduste katmiseks. Alates 2000. aastast varustatakse Iru Elektrijaama soojaga ka Tallinna kesklinna. Sellest ajast saadik on energiaväljastus suurenenud 1/3 võrra.

Tõusmine korstna tippu kestis 6 minutit. Väljastpoolt lihtne korsten paistab seestpoolt hoopis huvitavamana ja peidab endas 3-e väiksemat korstent, keerdtreppi vaheplatvormidega ja hammaslatil liikuvat lifti. Seest üsna hämaras ja kolisevas liftis pikkamisi korstna tippu jõudmine oli omaette elamus. Korstna tipust avanes aukartust äratav vaade, kuid aega oli meil sellega tutvumiseks päris vähe. Loodan et kogu meie grupi peale saadi kokku vinge pildimaterjal! Teine suurem elamus avanes suure korstna kõrval olevas madalamas ja paksemas korstnas/torus - sisemus tekitas küsimusi nagu x-files filmis. Eks vaadake pilte ja mõistatage ise millega tegu on:)

Ekskursiooni lõppedes anti meile kõigile korstnadiplom:)) mille sisu oli järgmine:
Eesti Energia ASi Iru Elektrijaam kinnitab, et [külastaja nimi] andis oma eksperthinnangu Iru Elektrijaama 202,4 m kõrgusele korstnale 13. mail 2004. Kas see ka annab olulise eelise tööturul, seda näitab meile tulevik....korstnadiplomandid:)

Jään ootama teie pildimaterjali, et kokku panna pildigalerii! Me andsime lubaduse et saadame neile galerii lingi ja ühtlasi meie väljavalitud parima pildi.

Edasi kõrgustesse!


Marko Vilberg
TTÜ Fotoklubi
esimees,
fotod: 3x Lauri Laineste

Tagasi
webmaster