Uudised Info Liikmed Galerii Kasulikku lugemist Viited

Kui manuaalne fokusseerimine polnud trend, vaid eluviis
28.02.2004 20:06

Soojus. Nostalgia. Ajalugu. Päevinäinud fotoajakirjade kollaseks tõmbunud pehmed lehed köidavad tahtmatult tähelepanu, peegeldades selgelt sõjajärgset ühiskonda ja selle arengut. Mis teeb siiski need kümnendeid tagasi tehtud Saksa DV, Nõukogude ja Tšehhoslovakkia fotod eriliseks?

Ühelt poolt oli pühendumus fotode sündimisele, nende ettevalmistamisprotsess ning tehnika see, mis sundis fotograafi süvenema (sublimeeruma?) antud konteksti. Teiselt poolt oli inimeste hoiak see, mis lõi subjektide poolt vastava õhkkonna. Ja kolmandaks – film oli ka üliodav. Peale kõige muu polnud fotode tegemiseks muud võimalust, kui need ise ilmutada. See tähendas kodulabori omamist – keemia, fotopaber, punane valgus – kogu fotokompleks. Muidugimõista ei saanud seda kõike rakendada ka täiendavate teadmisteta.

Prelüüdi summa summaarumiks on sõna, mis tahes tahtmata (tehnika kiire arengu tõttu) on fotograafias kaotanud oma kunagise kvalitatiivse (ja ärgem unustagem, et ka kvantitatiivse) väärtuse. See sõna on pühendumus. On igati loogiline, et inimene, kes enne päästikule vajutamist sätib teadlikult paika kõik tehnilised parameetrid (säriaeg, ava jne.), mõtleb läbi ka fotokompositsiooni. Nende kahe asja koostöö tulemusena valmibki hoopis midagi enamat kui apaatne point ‘n shoot tüüpi teos. Pidagem meeles veel seda, et hoopis rohkem aega kulus filmi ja fotode ilmutamisele. Praegusel ajal saaks eriti hea tahtmise juures digifoto kätte vähem kui viie minutiga :)

TTÜ Fotoklubil on õnneks läinud saada suur ports vanu fotoajakirju aastatest 1957-1984. Suurem osa neist on “Fotografie”-d (Saksa DV), kus trükikvaliteet on hämmastavalt hea. Peale selle on õnnestunud meil saada ka Eesti fotograafia 1970 aastaraamat. Seda materjali on mõnus sirvida, saada inspiratsiooni ning teadmisi.

Siin galeriis on välja toodud fragment sellest, kui nauditavad ning leidlikud olid näiteks 1963-64 aasta fotod. Ma ei hakka neid analüüsima, sest nad ei vaja sõnu – nad räägivad ise enda eest.

PS! Kui kellegil tekib sügavam huvi antud teema kohta, siis Fotoklubi ruumid ootavad Sind mõne ürituse ajal sealt läbi astumast. Ja kui kellegil on kohe kange tahtmine, siis kirjuta sternfeld@hot.ee ;)

Rainer Sternfeld
TTÜ Fotoklubi

Tagasi
webmaster