Uudised Info Liikmed Galerii Kasulikku lugemist Viited

Tallinna veepuhastusjaama külastus
28.04.2011 09:12



Tallinnlaste peamine joogivee allikas Ülemiste järv oli veel õrna jääkihi all, kui Fotoklubi oma kaamerate ja statiividega kohale jõudis.
Meie ekskursioon veepuhastusjaamas algas põhjaliku sissejuhatusega tallinnlaste joogivee ajalukku. Kas teie teadsite, et Ülemiste järve vett hakati filtreerima alles 1929. aastal ja et 80. aastate lõpus tarbis linn umbes 4 korda rohkem puhast joogivett kui täna? Täpsemalt saab joogivee ajaloost lugeda Tallinna Vee kodulehelt.

Sissejuhatuses tutvustas meie ekskursiooni juht, kauaaegne veepuhastusjaama töötaja, põgusalt ka kogu protsessi. Ekskursioon poleks üldsegi fotoklubilik, kui me poleks seda kõike kohe ka vaatama läinud. Esiteks viidi meid kõige vanemasse tootmishoonesse, sellesse samasse, mis 1929. aastal käiku lasti. Hetkel seal enam suuremahulist vee filtreerimist ja selgitamist ei toimu, sest tänaste tarbimismahtude juures piisab uuemast tootmishoonest. Peale selle tööstusarhitektuurilise mälestisega tutvumist viidi meid edasi tänase vee puhastamise protsessi algusesse: vee osoneerimise majja. Osooni kasutataksealates 90. aastate keskelt kloori asendajana vee steriliseerimisel ja mikroorganismide lagundamisel.

Fotograafidele oli ilmselt kõige huvitavam aga just reaalselt töötava vee filtreerimise ja selgitamise protsessi jälgimine veepuhastusjaama uuemas tootmishoones. Sealsed veebasseinid ulatuvad läbi viie korruse ning töötavad pidevalt, tagades katkematu puhta vee olemasolu ja surve meie kraanides.

Päeva võtsime kokku jaama juhtimiskeskuses. Väikese üllatusega saime teada, et kogu süsteem on niivõrd automatiseeritud, et kogu protsessi juhtimisega saab hakkama ainult kahemeheline vahetus.

Kõik, mida põnevat me nägime, on galeriina üleval SIIN!


tekst Priit Tiganik


TTÜ Fotoklubi 2011




Tagasi
webmaster